Efectele negative ale acetonei

Unghiile îngrijite sunt pe placul oricui, iar cele mai frumoase au nevoie timp şi răbdare. Din păcate, trebuie intervenit cu un dizolvant imediat ce oja se întinde sau se încreţeşte înainte de uscare ori la puţin timp după ce se rupe una dintre unghii. Ce urmări are însă acetona dacă este folosită prea des?

Astfel, datorită solvenţilor ca acetona şi acetatul de etil, dizolvanţii de lac de unghii descompun oja şi o dizolvă. Agenţii de îndepărtare a lacurilor de unghii pot fi împărţiţi în două categorii: cu şi fără acetonă.

În plus, această substanţă incoloră şi inflamabilă, acetona, se găseşte în cele mai multe soluţii de îndepărtare a lacului de unghii şi, chiar dacă este eficientă, în plus poate fi şi foarte dură cu unghiile şi pielea din jurul ei. De asemenea, acetona folosită des poate deteriora şi usca unghiile, dar şi pielea din jurul acesteia, pentru că îndepărtează uleiurile naturale ale pielii.

Iar în cazul în care ai unghiile casante, ar fi indicat să eviţi dizolvantul de lac de unghii cu acetonă. Unul fără acetonă, în schimb, nu-ţi va crea probleme, însă vei observa că nu este la fel de eficient. Afectarea directă a unghiilor şi a pielii din jurul lor nu este singura neplăcere provocată de acetonă.

Când devine periculoasă acetona

Sunt convinsă că ţi s-a întâmplat ca, în timpul îndepărtării lacului de unghii, să te deranjeze mirosul înţepător de acetonă. Acesta este momentul în care inhalezi vaporii de acetonă, acest solvent care ar putea avea efecte negative. Cauza este acumularea lentă în organism. Uneori, se poate ajunge la intoxicaţie.

În cazul în care lucrezi într-un salon de înfrumuseţare, petreci mult timp într-un salon sau foloseşti adesea acetonă, simţi adesea mirosul a diferite substanţe chimice toxice. Una dintre substanţele chimice folosite mai des este dizolvantul de lac de unghii. Ventilaţia este deosebit de importantă, altfel s-ar putea să inhalezi mai mulţi vapori decât ar trebui.

Acetona din dizolvantul de lac de unghii poate fi periculos, pentru că afectează rinichii, creierul şi sistemul nervos, potrivit Medical News Today. Expunerea prelungită poate irita pielea, ochii şi căile respiratorii superioare.

Aşa îţi dai seama că este posibil să ai o intoxicaţie cu acetonă!

Astfel, inhalarea vaporilor de acetonă din dizolvantul de lac de unghii poate să afecteze plămânii şi rinichii, organele implicate tocmai în eliminarea substanţei. În plus, poate să ducă la intoxicaţie în lipsa aerisirii încăperii în care este folosit. Se petrece fenomenul numit acidoză respiratorie. Acesta presupune reducerea volumului de aer care ventilează plămânii şi o creştere a producţiei de dioxid de carbon.

Manifestările intoxicaţiei cuprind:

– strănut,

– crize de tuse

Iar în cazurile grave, se poate ajunge la incoerenţă în vorbire sau pierderea conştienţei.

Source: Clickpentrufemei.ro

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.