Cum să te pregăteşti pentru a evita excesele alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă

Deoarece zilele festive se apropie cu paşi repezi, ne gândim deja la preparatele care vor sta pe masa noastră. Sarmalele, prăjiturile, cozonacii vor fi în meniu, dar trebuie să avem grijă la excesele alimentare, care ne crea probleme.

Astfel, excesul alimentar poate duce la o creştere nedorită a greutăţii corporale, la somnolenţă, dureri de cap, dureri de stomac, arsuri sau balonări. Totodată, o cantitate excesivă de mâncare înseamnă şi faptul că organele vor fi nevoite să depună mai mult efort şi să secrete enzime suplimentare, pentru a descompune alimentele. Din fericire, poţi evita toate aceste simptome pregătindu-ţi corpul înainte.

Ce să mănânci înainte?

Cei mai mulţi oameni se pregătesc de Sărbătorile de iarnă, limitându-şi consumul de mâncare, cu câteva zile înainte, în ideea că dacă vor consuma înainte un număr limitat de calorii, nu vor avea probleme la mesele de Sărbători.

De asemenea, această strategie pare a fi greşită, pentru că cu cât îţi vei restrânge caloriile înainte de Sărbători, cu atât este mai probabil să mănânci în exces şi să depăşeşti necesarul caloric. Studiile arată că, atunci când oamenii şi-au restricţionat aportul alimentar, ulterior au consumat alimente pe care nu intenţionau să le mănânce. Astfel că, este indicat să mănânci normal atât înainte de Sărbători, cât şi în timpul lor, să ai un meniu echilibrat, din 3 mese pe zi şi 1/2 gustări.

Planifică-ţi din timp mesele

În fiecare an, familiile adesea urmează un meniu similar, aşa că nu este greu să anticipezi alimentele care vor fi servite. Farfuria ideală trebuie să conţină: proteine, legume, fructe, lactate, grăsimi şi carbohidraţi, câte puţin din fiecare categorie. Planificarea prealabilă a farfuriei te va ajuta, totodată, să ţii caloriile sub control atunci când pe masă se vor afla multe preparate gustoase.

Consumă multă apă şi ceaiuri

În plus, apa ajută în procesul digestiei, te scapă de starea de mahmureală, de durerile de cap, însă şi de kilogramele în plus. De aceea, este important să te hidratezi din plin, în această perioadă. Specialiştii recomandă consumul de apă înainte de masă, pentru că conferă senzaţie de saţietate şi te ajută să stai departe de excesul de dulciuri şi mâncare. În plus, după masă, poţi bea o cana cu ceai verde, fără zahăr. Acesta conţine antioxidanţi şi împiedică formarea radicalilor liberi.

Nu uita să faci mişcare!

Fiindcă menţinerea siluetei în perioada Sărbătorilor este importantă, mişcarea te poate ajuta în acest sens. Dacă eşti o împătimită a sportului, continuă să practici sport, chiar şi în vacanţă. Pentru a te putea menţine în formă, este recomandat să faci mişcare cel puţin o oră pe zi. În plus, în cazul în care nu eşti obişnuită cu sportul, o scurtă plimbare de 20-30 de minute pe zi, are beneficii importante.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *