Ţi-a albit părul prea devreme?

Albirea părului se petrece în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, pentru că foliculii de păr produc mai puţină culoare odată cu înaintarea în vârstă. Acest proces este determinat în mare măsură de moştenirea genetică, însă şi de lipsa unor elemente nutritive importante.

De asemenea, podoaba capilară diferă de la om la om, însă în esenţă are structură asemănătoare şi îşi pierde culoarea când produce mai puţină melanină. Încărunţirea începe adesea la tâmple şi trece în partea superioară a scalpului. Odată cu îmbătrânirea, şi căderea părului, un proces natural prin care n-ar trebui să pierzi mai mult de 125 de fire de păr pe zi, devine mai intensă şi e posibil să apară zone cu păr mai rar. Carenţa de vitamine şi minerale favorizează ivirea acestor neplăceri în conexiune cu îmbătrânirea.

Ce minerale şi vitamine menţin culoarea şi vitalitatea părului?

Astfel, o nouă cercetare a oamenilor de ştiinţă americani indică că multe carenţe pot influenţa apariţia prematură a încărunţirii. Lipsa unor vitamine şi minerale ca fierul, seleniul, vitamina D, acidul folic, vitamina B12, atrage albirea părului la o vârstă la care nu te-ai aştepta la aşa ceva. Suplimentarea acestor micronutrienţi poate îmbunătăţi albirea prematură.

„Recomandăm efectuarea de analize pentru observarea nivelurilor acestor vitamine şi minerale la persoanele care prezintă albire prematură a părului şi suplimentarea micronutrienţilor deficitari”, au spus cercetătorii.

De asemenea, carenţele de elemente nutritive provoacă căderea părului sunt variate. Cea de fier este una dintre cele mai întâlnite şi este o cauză importantă a căderii părului. Fierul ajută celulele roşii din sânge să transporte oxigen în fluxul sanguin. Astfel, în lipsa fierului, celulele sanguine nu pot furniza suficient oxigen, ceea ce duce la căderea părului, oboseală şi afectarea sănătăţii unghiilor care devine exfoliate, fragile.

De asemenea, un alt element nutritiv important în menţinerea sănătăţii şi frumuseţii părului este zincul. Joacă un rol vital în funcţia celulară, imunitară şi în sinteza proteinelor. În plus, vitamina D stimulează foliculii de păr, întăreşte imunitatea, păstrează sănătatea pielii şi a oaselor.

Suplimentarea unor elemente nutritive previne şi căderea părului

Mai mult, un alt efect al carenţelor nutritive este căderea prematură a părului asociată de obicei cu îmbătrânirea. În mod normal, se pierd între 50 şi 100 de fire de păr pe zi. Cunoscută medical sub numele de alopecie, căderea părului apare la circa 40% din femeile cu vârsta de 70 de ani. Femeile aflate la premenopauză nu ar trebui să ia medicamente pentru tratamentul căderii părului fără a utiliza contracepţie. Multe medicamente, inclusiv minoxidilul şi finasterida, nu sunt sigure pentru femeile însărcinate sau pentru cele care doresc să rămână însărcinate. Alte tratamente împotriva căderii părului includ injecţii cu steroizi şi creme, precum şi imunoterapia.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *